Domů
Menu
Facebook Gymnázium Tábor Instagram Gymnázium Tábor Youtube kanál Gymnázia Pierra de Coubertina Padlet GPdC – prezentace studentských prací a úkolů zejména z distanční výuky

2022 - Azorské ostrovy

Příležitostí se má využívat a my jich díky DofE máme spoustu. Stálo nás to sice skoro rok plánování, ale naše přání v podobě stříbrné expedice na Azorských ostrovech se mohlo uskutečnit! Vyrazili jsme jako šestičlenný tým z Tábora 30.8. směr vídeňské letiště a pokračovali do Lisabonu, kde jsme přistáli kolem půlnoci. Lehce se vyspali a ráno konečně finální přesun. 31.8. začala naše expedice v Ponta Delgadě.

 -
Fotogalerie1

Odtud jsme pěšky zamířili do města Sete Cidades, kde jsme strávili dvě noci v krásném kempu. První den nám dal zabrat. Zatímco v Čechách už klepal podzim na dveře, na Azorských ostrovech byla stále letní horka. Chvilku nám tedy trvalo se aklimatizovat. Vše jsme ale zvládli, přizpůsobili tomu i trasu a k večeru jsme dorazili do kempu. Postavili jsme stany, uvařili kuskus a hned usnuli. Po náročné cestě to byl zasloužený odpočinek.

Hlavní den expedice byl naplánovaný kolem jezer Azul a Verde. Vstali jsme s východem slunce a nasnídali se. Teď, když jsme se pořádně vyspali, jsme měli dost energie na celodenní chození. Prvním překvapením na cestě byl velmi strmý kopec, který nám pořádně zahřál svaly. Dopředu nás popoháněly výhledy na oceán a na zelené pastviny plné strakatých kraviček. Stáli jsme na vrcholu Pico da Cruz a nevěřili vlastním očím. Na jedné straně oceán, na druhé jezera a v dálce znovu oceán. Všichni jsme zmlkli, sedli si a nechali se unášet tou úchvatnou přírodou. Avšak cesta byla ještě dlouhá. Zastavili jsme se u zarostlého akvaduktu a u opuštěného hotelu. Jezera jsme viděli ze všech stran a úhlů a byl to neuvěřitelný pocit. Viděli jsme naživo něco, na co jsme před chvílí koukali jen na fotkách. Den už se chýlil ke konci. Seběhli jsme prudký kopec zase dolů a v kempu se zavrtali do spacáků. 

Poslední den expedice jsme ukončili v městečku Jaoa Bomb. Tam nám proběhlo hlavou, že se to opravdu stalo. Jsme na Azorech, o kterých jsme donedávna ani nevěděli. Akce, která vypadala dost nemožně a mimo naše limity. Vypadala jako naivní sen. Teď tu ale sedíme a víme, že jsme to dokázali! Když jsme se v prvním ročníku rozhodli plnit DofE, ani jednoho z nás nenapadlo, kam až se můžeme dostat. Děkujeme za tu možnost jak našemu gymnáziu, našim skvělým vedoucím, tak i DofE. A kdo ví, kam nás zavede zlatá expedice?

 

 autorky textu - Julie Drápalová, Jana Bartoňová, 3.B

 -
Fotogalerie1