Domů
Menu
Facebook Gymnázium Tábor Instagram Gymnázium Tábor Youtube kanál Gymnázia Pierra de Coubertina Padlet GPdC – prezentace studentských prací a úkolů zejména z distanční výuky

2021 - Bronz - Obrataňsko

DofE expedice aneb Z Obrataně na konec světa s patnácti kily na zádech

Navzdory distanční výuce jsme se jako účastníci Dofe (The Duke of Edinburgh’s International Award) rozvíjeli a vzdělávali ve třech oblastech (dovednost, pohyb, dobročinná aktivita). Posledním, čtvrtým milníkem byla právě dobrodružná expedice.

 -
Fotogalerie1

 

Několik vyčerpávajících dní v přírodě, odkázáni jen na svůj tým, hroznový cukr, ale hlavně sami na sebe. Všemu samozřejmě předcházela správná a důkladná příprava v podobě plánování trasy, místa noclehu nebo nakupování zásob, což už během expedice není dovoleno. Dalším přípravným bodem bylo rozdělit si v týmu role: každý měl na starost něco trochu jiného (lékárničku, zásoby, mapu), ale nakonec stejně všechno děláme společně - nebo by to tak minimálně mělo být. Zdravotník nese lékárničku, kuchař sestaví jídelníček, další člen plánuje cestu a tak dále. Vše si neseme v krosnách na zádech včetně vody pro všechny účely.

Když přijde den D a vyjdete z vlaku, v tu chvíli vše začíná. Hned na začátek musím říct, že první kilometry jsou nejsložitější. Batohy jsou totiž nejtěžší, jelikož jste ještě nic neujedli ani neupili. Zatímco při startu nesete kolem patnácti kilogramů v závislosti na tom, jak dlouhou trasu jdete, expedici končíte se sympatickými cca osmi. Asi budu mluvit hlavně za sebe, ale můžu říct, že jsem ráda, že jsme jednak nepodcenili přípravu, jednak jsme měli možnost jít ve skvělém týmu. Celý víkend a zážitky z expedice byly díky tomu o moc příjemnější.

Vybrali jsme si trasu a cíl, které sice nebyly jednoduché (trasa měřila kolem 30km, což je na broznovou úroveň spíše neobvyklé), ale přece jen dosažitelné, a i po ukončení expedice jsme ještě měli energie na rozdávání. Domů jsme dokonce dojeli o pár hodin dříve a světe div se, další den jsme mohli chodit!

Celá expedice po „distančním“ roce doma opravdu bodla a tím, že bohužel neměla moc jiné konkurence, můžu s klidným srdcem říct, že to byl nejhezčí zážitek tohoto školního roku.

 

Karolína Ludikarová, 1.B, členka DofE týmu Sehlání (ne, nejde o překlep, ale o záměr J )

 -
Fotogalerie1