Domů
Menu
Facebook Gymnázium Tábor Instagram Gymnázium Tábor Youtube kanál Gymnázia Pierra de Coubertina Padlet GPdC – prezentace studentských prací a úkolů zejména z distanční výuky

2022 - Anglie - Oxford, Londýn a okolí

V červnu 2022 jsme se konečně zase vydali za krásami britských ostrovů. Tentokrát jsme zvolili tradiční cíl - Londýn a okolí, protože nikdo z našich studentů zatím během studia neměl příležitost se za kanál podívat. Vydařilo se nám všechno, od počasí až po ubytování v rodinách. A program se opět osvědčil. 

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
Fotogalerie10

Za krásami Anglie

V letošním roce se po covidové pauze opět konal poznávací zájezd do Anglie. Zájem o účast byl opravdu velmi značný. Důvody byly například rozmanitost programu nebo bydlení v hostitelských rodinách, kde si můžeme vyzkoušet každodenní život Britů na vlastní kůži.

Vše odstartovalo v neděli 19. 6. 2022, kdy z táborského nádraží vyrazil autobus obsazen 54 nedočkavci, a jelo se. Po poměrně vyčerpávající devatenáctihodinové cestě autobusem jsme konečně dorazili k první destinaci, kterou byl Oxford. Kouzelné uličky tohoto nejstaršího univerzitního města ve Velké Británii, ale také architektura a honosnost jednotlivých kolejí mnohé jistě přesvědčily k pokusu o získání některého ze zdejších stipendií. Koho snad nevábila architektura, jistě ale neodolal interiérům New College, která se stala jednou z lokací pro natáčení filmů o Harrym Potterovi. Ani druhý den jsme nezaháleli a vydali se na nejvzdálenější místo našeho programu, město Stratford, rodiště dramatika Williama Shakespeara. Architekturu jsme jeli obdivovat i do Cotswolds. Cotswolds, kraj známý také jako storybook style, se vyznačuje typickými domečky tudorovského stylu se střechami z kamenných tašek. My jsme zapózovali ve vesničce Bibury na Arlington road, která je prý tou nejfotogeničtější v celém Spojeném Království, a ve vesničce Bourton on the Water se kochali Model village, která byla její přesnou kopií. I z pozdějšího průzkumu se ukázalo, že nám nádherné kamenné domy v Cotswolds všem opravdu učarovaly. Dále jsme zavítali ke Stonehenge, který jednoduše žádný zájezd do Anglie nesmí minout, a Avebury, kde se nachází taktéž menhiry, a to údajně ještě o 500 let starší. Načerpali jsme všudypřítomnou energii skrze magičnost tohoto poutního místa hippies. Kdo nebyl příliš spokojen s magií a kouzly přírody, jistě ho uchvátilo proniknutí do kouzel filmových v Harry Potter světě ve studiích Warner Bros. Nedaleko Londýna Odhalili jsme spoustu filmařských triků a tajemství, která byla při natáčení využita. Ten samý den jsme ještě stihli „navštívit královnu Alžbětu II.“ a prohlédli jsme si celý rozlehlý hrad Windsor. And last but not the least… Londýn. Čím by totiž byl poznávací zájezd bez návštěvy Londýna? Z řeky Temže jsme se kochali pohledem na Tower Bridge i na London Eye. Od London Eye jsme pokračovali po svých okolo Westminster Abbey přes Picadilly, Trafalgar Square, Downing street, Buckingham palace. Dokonce jsme se na Leicester square stali svědky vystoupení street performers.

Domů jsme přijeli všichni sice úplně vyčerpaní, zato ale plní zážitků, vzpomínek a se spoustou fotek v mobilech. A nemluvíme samy za sebe, když tvrdíme, že bychom do Anglie rozhodně všichni jeli znovu.

Kateřina Hejcmanová, Eliška Náprstková, V6. G

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
Fotogalerie10