Domů
Menu
Facebook Gymnázium Tábor Instagram Gymnázium Tábor Youtube kanál Gymnázia Pierra de Coubertina Padlet GPdC – prezentace studentských prací a úkolů zejména z distanční výuky

2019 - Španělsko - Madrid - Tábor

Přečtěte si, co o letošní výměně s madridskou partnerskou školou napsala naše studentka a účastnice výměny Tereza Žirovnická:

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
Fotogalerie12

Španělská výměna 2018/19

 

Již třetím rokem pořádala naše škola česko-španělskou výměnu. Letos se jí zúčastnilo dohromady čtyřicet dva studentů GPdC a IES Conde de Orgaz.

           Plni očekávání jsme 10. ledna odpoledne odlétali do Madridu a po příletu jsme rozhodně nebyli zklamaní. Už na madridském letišti na nás naši partneři čekali a řádně nás i se svou rodinou uvítali objetím a polibkem na obě tváře, zatímco my jsme jim ostýchavě podávali ruce.

           Španělé si pro nás připravili velmi pestrý program. Tématem letošní výměny byly smysly a my jsme opravdu měli možnost seznámit se s mnoha prvky zdejší kultury pomocí chuti nebo třeba sluchu. Lekce flamenca byla velká zábava a po churros s čokoládou se nám hned po našich madridských přátelích stýská snad nejvíce.

           Navštívili jsme park El Retiro - největší a nejkrásnější park Madridu, kde nám nad hlavami létali papoušci. V galerii El Prado jsme viděli nespočet uměleckých děl a druhý den jsme navštívili asi třicet kilometrů vzdálenou Alcalu, kde jsme celé odpoledne věnovali prohlídce rodiště Miguela de Cervantese.  Na stadionu Santiago Bernabéu, kde trénuje Real Madrid, jsme měli možnost podívat se do míst, kam fanoušek běžně nemůže. Jen na trávník nás nepustili. I když se nám španělská kuchyně zamlouvala víc než dost, do McDonald’s jsme chodili, kde se dalo, protože v rodinách jsme večeřeli vždy až kolem desáté hodiny, ne-li později.

           Náš poslední večer v Madridu jsme strávili převlečeni za slavné osobnosti na karnevalové párty. Pouštěla se španělská i česká hudba a stejně tak to bylo i s tancem.

Druhý den jsme někteří dostali na rozloučenou olivy, někteří sýr, a po týdnu jsme letěli domů.

 

Za necelé tři měsíce jsme už Španěly netrpělivě vyhlíželi na letištním terminálu v Praze. Někteří z nás využili příležitosti a „svého Španěla“ vzali rovnou na okružní prohlídku po hlavním městě.

           Tak jako oni, i my jsme si pro ně naplánovali rozvrh, při kterém se rozhodně nenudili. Staré město Tábora jsme prošli skrz naskrz, navštívili Husitské muzeum, věž i podzemí. Dále měli příležitost navštívit Třeboň a ochutnat místní nealkoholické pivo. Šipkovaná nás dovedla přes Klokoty na Harrachovku, kde jsme rozdělali oheň a za doprovodu kytary opékali buřty, z čehož byli Španělé velmi nadšeni. Z naší kuchyně měli možnost ochutnat smažák, chlebíčky nebo svíčkovou. Naše jídla je nepřestávala udivovat; překvapením pro mnoho z nich bylo i to, že se doma přezouváme, nebo že můžeme ve vlaku vystrkovat hlavu z okénka. Poznali naše zvyky a snažili se co nejvíce přizpůsobit. Sladkou tečkou na závěr pro nás bylo Muzeum Čokolády. 

            Na rozloučenou jsme uspořádali pyžamovou párty v naší malé tělocvičně a noc jsme strávili ve škole společně se stoly plnými domácího občerstvení a snažili jsme se společně vzpomínat na to, co jsme během našich společných čtrnácti dnů zažili.

  1. března ráno jsme společně odešli na vlakové nástupiště v Táboře a se slzami v očích jim zamávali nadobro.

 

Při výměně jsme aktivně hovořili převážně anglicky, ovšem pár jedinců se snažilo mluvit španělsky, a bylo to opravdu přínosné. Našli jsme si nové kamarády a loučení bylo velmi těžké - zůstáváme nadále ve spojení a možná se zas někdy uvidíme!

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
Fotogalerie12